Diyetisyen Göktürk Böbrek Hastalıkları Ve Beslenme… Böbrek hastalıklarının diyet tedavileri hastalığa ve tablosuna uygun olarak düzenlenmelidir. Böbrek hastalıklarında önemli ve etkili bazı mikro ve makro besin öğelerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Protein:
Büyüme ve gelişmenin sağlanması, dokuların onarımı ve vücut savunması için en önemli besin türüdür. Proteinler aminoasit adı verilen küçük ünitelerin vücudumuzda bir araya getirilmesi ile oluşur. Bu amino asitlerin bazıları vücut tarafından yapılır, bazıları yapılamaz (esansiyel amino asitler) ve mutlaka dışarıdan hayvansal gıdalardan alınması gereklidir. Protein açısından en değerli gıda yumurtadır. Bunun yanı sıra süt, peynir, diğer hayvansal gıdalar ve kurubaklagillerde de protein bulunur. Proteinler vücutta değişik görevler için kullanıldıktan sonra yıkılır ve bunun sonucu protein yıkım ürünü olan üre, ürik asit, kreatinin gibi vücut için zararlı maddeler açığa çıkar ve sağlıklı kişilerde böbrek tarafından idrarla dışarı atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler dışarı atılamaz ve buna bağlı hastalık belirtileri (halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ağızda kötü koku) ortaya çıkar.
Böbrek yetmezliği hastalarında protein alımının kısıtlanması ile bu zehirli maddelerin üretimi de azaltılmış olur. Ancak hastanın alması gereken protein miktarı biyokimya bulgularına ve hastalığın seyrine uygun olarak gerekli formüllerle kişiye özgü olarak değerlendirilmelidir.
Potasyum:
Tuza benzeyen, kan ve dokularda bulunan bir maddedir. Adelelerin ve kalbin kasılmasında çok önemli rol oynar. Böbrek yetersizliğinde potasyum böbrekler tarafından vücuttan uzaklaştırılmayabilir ve fazla alınması sonucu kandaki potasyumun yükselmesine yol açar. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve aniden kalp durmasına sebep olabilir. Potasyumun en zengin kaynakları; kurutulmuş meyve ve sebzeler (üzüm, incir, bamya), taze meyve (muz, üzüm, erik vb.) ve sebzelerin birçoğudur. Bu yüzden yemeklerde kullanılan tüm sebzelerin önce haşlanmasını ve haşlama suyunun atılmasını önermekteyiz.
Kalsiyum ve Fosfor:
Kalsiyum ve Fosfor dengesi de böbrek yetersizliğinde bozulmaktadır. Kan fosfor düzeylerinde yükselme ve kalsiyum düzeylerinde azalma görülmektedir. Ancak kalsiyumdan zengin gıdalar aynı zamanda fosforun da zengin kaynaklarıdır. Bazı durumlarda doktor tarafından önerilen fosfor bağlayıcı ve kalsiyumu yükselten ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle böbrek için önemli olan bu minerallerin hastanın diyalize girme durumu, hastalığın aşaması ve seyri göz önünde bulundurularak düzenlenmesi gerekmektedir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengin gıdalar, tüm süt ürünleri ve balıklardır.
Tuz:
Böbrek hastalıklarında vücuda alınan tuzun atımı azalır ve vücutta birikir. Fazla miktarda tuz tansiyonu yükseltir vücutta su birikmesine ve kalp yetersizliğine yol açar. Bu nedenle hastanın alması gereken tuz miktarı belirlenmeli ve diyetle alımına dikkat edilmelidir.
Yağlar:
Besin öğeleri arasında vücuda en yüksek enerjiyi sağlayan gruptur. Günlük yaşamımızda yağ alımı dediğimiz zaman tereyağ, margarin, bitkisel yağlar ve çeşitli etlerde bulunan yağlar aklımıza gelir. Aldığımız kalorinin %20-40’ı yağlardan sağlanır. Ayrıca A,D,E,K vitamini gibi yağda eriyen vitaminler de bu besinler ile birlikte emilir. Yağların kendi içinde pek çok alt grubu vardır. Bunlardan biri de kolesteroldür. Kolesterol çok önemli görevleri olan bir yağ türüdür. Bir kısmı karaciğerde yapılır, bir kısmı ise yiyeceklerle alınır. Uzun süreli olarak kanda belirli bir miktarın üzerinde olması (250 mg ve üzeri) damar sertliği, kalp krizi ve beyin inmelerinin nedenlerinden biridir. Böbrek rahatsızlığı olan hastalarda ise hastalığın daha hızlı ilerlemesine sebep olabilir. Bu nedenle kişilerin diyetlerinde kolesterol alımı kısıtlanmalıdır. Bu hastalar özellikle zeytin, mısır, Ayçiçek gibi bitkisel sıvı yağlar kullanmalıdır. Hayvansal kaynaklı yağ ve kolesterolü yüksek oranda içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Su:
Böbrek yetersizliğinin ileri aşamalarına kadar genellikle hastalar içtikleri su ile orantılı miktarda idrara çıkarlar. Böbrek yetersizliğinin erken dönemlerinde ise kanda üre ve diğer zararlı maddelerin çok yükselmemesi için alınacak en iyi önlem fazla miktarda su içmektir.
Ancak böbrek yetmezliğinin son dönemlerinde idrar miktarı iyice azalır ve su içmekle idrar miktarı artmaz. Fazla suyun vücutta kalması ise tansiyon yüksekliğine, kalp yetersizliğine, nefes darlığına yol açar. Hastalığın bulunduğu aşamaya, seyrine göre ve günlük çıkardığı sıvıyla orantılı olarak alması gerekli sıvı miktarı uzman (diyetisyen) tarafından hesaplanmalı ve hastanın bu miktara uygun olarak sıvı tüketimi ayarlanmalıdır.
Diyetisyen Göktürk Böbrek Hastalıkları Ve Beslenme Önerileri
– Tuzsuz ekmek tüketiniz.
– Öğün atlamayınız, az ve sık beslenmeye özen gösteriniz.
– Sıvı kontrolü için daima küçük bardakları kullanınız.
– Spor ve egzersiz yapmaya özen gösteriniz.
– Potasyum-Fosfor-Sodyum ve protein içeren besinleri size belirtilen miktarlardan fazla tüketmeyiniz.
– Sebzelerinizi haşladıktan sonra haşlama suyunu süzerek tüketiniz.
YASAKLAR:
– Konserve, salamura, tuzlu et, balık
– Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri
– Et suyu tabletleri
– Sakatatlar (böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi)
– Kakao-çikolata ve bunları içeren besinler
– Kola
– Salça
– Mayalı yiyecekler
– Yağlı tohumlar ve kuruyemişler
– Kepekli tahıllar
Diyetisyen Göktürk Böbrek Hastalıkları Ve Beslenme
Diyetisyen Tuğba Altın
Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.
Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız.
Sağlıkla Kalın